I’m back!

Yes, het is gelukt, ik woon weer in Nederland! Vanmorgen om 8.00 uur heb ik mij weer ingeschreven op het gemeentehuis.

Uitschrijven en inschrijven

Het begon goed in Italië. Natuurlijk had ik al geïnformeerd hoe het uitschrijven zou werken, maar als puntje bij paaltje komt, werkt het natuurlijk allemaal anders dan eerder verteld. Dat is Italië. Italië wil mij pas uitschrijven, wanneer ik ergens anders ingeschreven ben. Nederland wil mij pas inschrijven, als ik een uitschrijf bewijs heb. Oh… en nu?

Gelukkig, Nederland is flexibel. Ik ben vandaag weer ingeschreven in Nederland en hiermee dus weer een 100% inwoner van Nederland! Nu moet ik mijzelf nog uitschrijven in Italië! Ik ben benieuwd.

Anniek weer ingeschreven in Nederland!

Zorgverzekering Italië vs Nederland

Hier in Italië ben je verzekerd wanneer je werkt. Werk je niet, dan schrijf je je in bij het ‘uitzendbureau’ en kun je zo aan je pasje voor de zorgverzekering komen. Niets geen € 104,00 per maand, gewoon werken of werk zoeken en je bent verzekerd. Moet je naar de huisarts of het ziekenhuis, dan betaal je een ‘ticket’. Dit is een deel van de kosten van je medicijnen of onderzoek. Zolang je niets heftigs/ ernstigs hebt, is de zorgverzekering hier in Italië dus prima en goedkoop! Dit is in Nederland dus wel anders…

Auto

Ik heb mijn auto al naar Nederland gereden. Echter kan ik pas 6 januari bij het RDW langs en mag ik dus, nu ik ingeschreven ben in Nederland, geen buitenlandse auto meer rijden. Natuurlijk kan ik ontheffing aanvragen (dit kan voor maximaal 14 dagen), maar die ontheffing gebruik ik liever begin januari.

Op 6 januari wordt de auto overgeschreven op mijn naam (hij stond nu in italië op naam van een goede vriend ivm een veel goedkopere verzekering). Tevens wordt de auto dan APK gekeurd. Vervolgens moet ik een BPM aangifte doen. Als ik betaald heb, krijgt het RDW een akkoord van de belastingdienst en ontvang ik binnen 4 dagen mijn nieuwe kentekenbewijs. Hiermee kan ik dan een nummerbord aanvragen en pas daarna een autoverzekering e.d. regelen. Kortom, het duurt nog wel even voordat ik weer in ‘mijn’ auto mag rijden! En tot die tijd zal ik de afstanden hier in Nederland met het openbaarvervoer moeten trotseren…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *