Typische Italiaans!

Ik ben inmiddels weer twee dagen in Italië. De helft van de auto ligt al vol moet spullen welke in mee terug neem naar Nederland. Ik ben er inmiddels achter dat een tweede (en misschien 3de) keer rijden zeker noodzakelijk zal zijn! Oef, wat een ‘rommel’ heb ik!

Naast het inpakken, gebruik ik deze paar dagen in Italië om de laatste zaken hier te regelen. Dagen, want in 1 dag kom je hier nergens!

Uitschrijven in Italië

Vandaag (maandag 30 december) ben ik weer naar het gemeentehuis geweest. Alle documenten (bewijs inschrijving Nederland, kopie paspoort en codice fiscale) bij de hand, klaar om me ook officieel in Italië uit te schrijven. Natuurlijk is de helft van het personeel afwezig en je raadt het al, ik kan dus weer niet uitgeschreven worden. Of ik 2 januari even terug wil komen, dan zullen ze me uitschrijven. Okee, 2 januari, zal ik er voor de 3de keer langs gaan. Hopelijk geldt ook hier het Nederlandse gezegde: 3x is scheepsrecht!

Telecom Italia

Via Telecom Italia heb ik Internet en telefoon in mijn huurhuis in Italië. Dit heb ik voor de kerst telefonisch opgezegd en volgens de dame aan de telefoon was dit voldoende. Ik zou enkel nog gebeld worden om het nog een keer te bevestigen.

De dag voor kerst gaat mijn Italiaanse telefoon. Gewoon een opwaardeer abonnement, dus direct mijn beltegoed op na het beantwoorden van het Telecom Italia telefoontje. Of het klopt dat ik mijn abonnement opgezegd heb. Ja, dit klopt. Wat is de reden dan? Ik ben geremigreerd naar Nederland en woon inmiddels al in Nederland. Oh, maar ik mag Uw opzegging niet accepteren mevrouw, U moet een aangetekende brief naar ons sturen, met een kopie van uw ID, waarin U het abonnement stopzet.

Oef… typisch Italië… verschillende informatie, en uiteindelijk ben jijzelf altijd de sigaar. Vandaag dus maar een officiële brief op de post gedaan, met kopie ID, met de mededeling dat ik mijn abonnement stop zet. Hopelijk geldt hier 2x is scheepsrecht!

Typisch Italiaans

Er is een groot verschil tussen de zelfstandigheid van Nederlanders en Italianen (in het algemeen genomen dan). Nederlanders zijn van jongs af aan vaak al zelfstandig en gaan veelal vroeg het huis uit. Hier in Italië woont meestal de hele familie bij elkaar. De meeste Italiaanse mannen zijn ook echte moederskindjes. Trouw je een Italiaan, dan trouw je een hele familie.

Pinnen in een supermarkt

Een ander verschil is dat hier in Italië sommige kleine handelingen voor je gedaan worden. Ik weet niet of ik het nou als service moet zien of als een bevestiging van het niet zelfredzaam zijn. Ga je boodschappen doen en wil je deze met de pin betalen, dan geef je in Italië je pinpas aan de kassière. Zij haalt hem voor je door het pinautomaat. Je moet enkel zelf nog even je pincode invoeren, en op Ok drukken. Zij haalt het pasje er weer voor je uit en overhandigd je deze samen met de bon en eventuele spaarzegeltjes.

Benzine tanken

Zo gaat het ook bij het benzinestation. Je rijdt hier met de auto voor en het volgooien van de auto wordt voor je gedaan. Uitstappen is niet nodig, je hoeft enkel aan te geven voor hoeveel geld je er benzine/ diesel in wilt hebben.
Maar wil je vervolgens met de pin betalen, dan moet je wel even meelopen naar binnen. Hier halen zij je pinpas weer door het apparaat en geven je deze na het betalen met de bon terug.

Bon

Als je wat koopt krijg je een bon. Waar wij in Nederland een bon zien als een soort van garantiebewijs, is dit in Italië het bewijs dat je ‘eerlijk’ betaald hebt. Met eerlijk bedoel ik dan dat er niets ‘zwart’ betaald is.
Het is in Italië verplicht om een bon bij je te hebben wanneer je een winkel/ cafe/ restaurant verlaat waar je iets genuttigd/ gekocht hebt. Heb je geen bon? Dan kun zowel jij als de eigenaar van de winkel/ cafe/ restaurant een fikse bekeuring krijgen van de financiële politie (Guardia di Finanza).

Galante Italianen

Wanneer je in Nederland met twee stelletjes een dagje weg gaat, zitten vaak de mannen voorin de auto en de vrouwen samen achterin. In Italië gebeurd dit niet. Degene die rijdt, zit voorin, met zijn vriendin. Het andere koppel zit achterin. Zo laat de Italiaan weer zien hoe galant hij is en natuurlijk moet zijn vriendin gezien worden.

Inpakken

De lunch-pauze is weer voorbij. Tijd om verder te gaan met zoveel mogelijk ‘rommel’ weggooien en alleen het belangrijkste in de auto te laden. Het belangrijkste om straks in Nederland, weer lekker op z’n Hollands, op mijzelf te gaan wonen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *